Hylle med knaggrekke

Montering av hylle

Man må ta hensyn til at treverk forandrer seg (anbefaler den artikkelen!) etter fuktighetsinnholdet – som bestemmes av relativ luftfuktighet i rommet. Jeg forlenget sporene på knaggrekka til kantene og lot det være ca. 1mm klaring for å ta hensyn til eventuell utvidelse av treverket. Hylla blir festet til knaggrekka med skruer som står i avlange hull ut mot kantene. Midt på knaggrekka skrus hylla helt fast, slik at den holder seg sentrert.

Jeg formet overgangen fra den freste avrundingen og hylla, ved å la profilene smelte sammen. En sponhøvel er perfekt til slike oppgaver!

Sluttresultatet ble veldig pent, og en liten runde sandpapir vil sette prikken over i’en.

Jeg brukte en løvsag, en rasp og en fil for å lage hakk for knaggrekka i hylla.

Siste finpuss og sliping

Når treverket går alle veger samtidig, er det beste våpenet en Nr. 80 kabinettskrape! Det blir ikke like glatt som med pusshøvel, men nesten. Kabinettskrapen river ikke ut flis heller, så en kan gå mot vedretningen om nødvendig.

Jeg skal uansett slipe hele greia, og siden jeg skal bruke hardvoksolje fikk jeg perfekt overflatestruktur.

På bildet over kan du faktisk se forskjellen mellom den glatte og fine overflaten på venstre side og den noe grovere overflaten rett til høyre for kabinettskrapen.

Til slutt fikk både hylla og knaggrekke en omgang med Mirka Abranet korning 180, og slipeblokken fra Mirka fikk nok en gang vist hvor bra den er. Null støv!

Jeg laget noen avlange hull slik at treverket kan få “gå”, mens skruhullet i senter ikke tillater bevegelse. Det sørger for at hylla holdes sentrert på knaggrekken. Det er viktig å ta høyde for at treverk utvider seg og trekker seg sammen, ellers blir ting fort ødelagt.

For å henge hylla på veggen brukte jeg nøkkelhulls-blikk. To solide skruer i veggen burde være mer enn nok for å holde hylla. Jeg forsenket blikkene i treverket for gi litt ekstra styrke til opphenget.

Om du ser rett nedenfor blikket, ser du en liten sprekk. Jeg tviler på at den noen gang ville blitt et problem, men jeg valgte uansett å fikse problemet.

Jeg brukte et 3mm tappjern og laget en liten kanal. Deretter tilpasset jeg en liten bit treverk. Litt lim, et par bestemte kakk med Hammeren, en “flush trim” sag og et par sveip med en sikling sørget for at reparasjonen blir omtrent usynlig. Og når dette henges på veggen blir den jo helt usynlig…

Overflatebehandling

To strøk Osmo TopOil Natural (som har litt hvitt pigment i seg) gir god beskyttelse mot fuktighet, og oljen vil framheve mønsteret i veden. Pigmentene vil også lysne fargen noe og motvirke gulning over tid.

Hansker, en boks olje og lofrie kluter fra Osmo (del en klut i fire, så varer de lenge!). Jeg skrudde et par skruer i hullene til hylla, og en skru inni nøkkelhullsopphenget – perfekte bein for å holde hylla opp fra underlaget! Man må huske på å behandle alle sidene, ellers kan det bære galt avsted – treverket vil slå seg og finne på mye “gøy”.

Og JAMMEN meg ble det vakkert!!!

På første strøk sauset jeg godt inn, lot det trekke noen minutter og deretter tørket jeg av det overflødige. På andrestrøket hadde jeg mindre olje på og masserte den godt utover før jeg “dro av” langs vedretningen. Det gav et meget godt resultat.

På neste side skal hylla monteres, knaggene skrus på og hele greia skal på veggen!

One thought on “Hylle med knaggrekke

  1. Pingback: The coat rack | Fagerjord.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *